Vi sletternes sønner
Baggrund
Danmark

Ludvig Holstein skrev oprindeligt digtet i anledning af Christian IX's fødselsdag. Senere satte Carl Nielsen melodi til, og sangen indgik i forestillingen Tove, der blev opført på Dagmarteateret i 1908. Sangen er fyldt med længsler, erotik og hemmeligheder, og veksler mellem stemningsfulde naturbeskrivelser og folkevisens gådefulde univers. Melodien kan både udfordre og tilfredsstille sangere på flere niveauer og er blevet en ægte fællessangsfavorit.
Digtet blev skrevet til Christian IX's fødselsdag
Digtet havde oprindelig titlen Sjælland og blev første gang trykt i en antologi i anledning af Kong Christian IX’s 80-års fødselsdag i 1898. Senere udkom det i samlingen Digte 2.udg. 1903.
Ludvig Holsteins tekst er fuld af symbolik, længsel og erotik
Holstein bruger den sjællandske natur og årstiderne som metaforer for en poetisk og følelsesfuld rejse gennem en række stemninger. Det er sprængfyldt med symbolik, længsel og erotiske undertoner, og det nationalromantiske præg understreges yderligere i 3. vers, hvor Holstein genbruger den gamle folkevise om Hr. Oluf.
I de sidste vers føres vi ind i folkevisens univers
I de tre første vers svæver drømmene hen over landskabet, i forventning og tilbageholdt længsel, og luften sitrer af hemmeligheder. I de sidste to skifter stemningen, og vi føres ind i folkevisens gådefulde univers, hvor sommernattens trolddomsspind brister, og hvor kærlighedsdrømmen forløses.