Fred hviler over land og by
Baggrund
Aften

Ingemann skrev teksten til denne smukke aftensang i en periode, hvor han oplevede store personlige problemer. Teksten har da også en alvorlig tone, der på forskellig vis understøttes af de melodier, der sidenhen er kommet til.
Ingemann havde store personlige problemer, da han skrev digtet
Digtet er skrevet på et meget vanskeligt tidspunkt i Ingemanns liv. Efter en række litterære forsøg (bl.a. som dramatiker, hvor han blev nådesløst kritiseret af Johan Ludvig Heiberg), følte Ingemann sig usikker på sin fremtid og havde store personlige problemer med sit eget sind og med forholdet til sin forlovede, Lucie Mandix. Ti år tidligere havde han, karakteristisk for denne usikkerhed, afsluttet et digt til hende med ordene: ”O, hvis du kendte, hvis du elskede mig, / Jeg kunde være, som jeg er – hos dig. (Se Højskolesangbogens Tit er jeg glad)
Men i 1822 lykkedes det for den nervøse og usikre digter at få fast ansættelse som lærer ved Sorø Akademi og derved skaffe sig en sikker indtægt, så de kunne gifte sig.
Teksten er formodentlig inspireret af Sorø Sø
Tidligere har mange været af den opfattelse, at digtet skulle være skrevet i København, og at ”dammen” i andet vers derfor skulle være Blegdammen ved Sortedamssøen i København, og som følge heraf den ”fjerne vogter” den mand der passer lærredet, der er ved at blive bleget. Det passer imidlertid dårligt sammen med skildringen af den stille og tyste aftenstemning, som snarere skildrer det landlige Sorø, hvor man fra Akademiet og Ingemanns hus kan se over mod et inddæmmet område (kaldet Dammen), hvor hyrden (vogteren) passede kvæget, og hans sang kunne høres over Sorø Sø i den stille aften.