Aftenbøn
Baggrund
Aften

Digtet stammer fra Halfdan Rasmussens digtsamling Skoven, der udtrykker en spontan glæde ved naturen og dens kraft. Sangen er formet som en bøn, der beder til, at natten ikke bliver en forlængelse af dagens fortrædeligheder, men giver os mulighed for at glemme. Bent Fabricius-Bjerre skrev melodien til en sangkonkurrence udskrevet i forbindelse med Halfdan Rasmussens 100-års fødselsdag i 2015.
Halfdan Rasmussen glæder sig over naturen
I 1954 udgav Halfdan Rasmussen digtsamlingen Skoven, illustreret af hans gode ven tegneren Ernst Clausen. 13 digte, de fleste ret korte, udgør en lille cyklus af naturindtryk med træerne som det gennemgående billede på den erkendelse, at livet ikke begynder og slutter med det enkelte individ selv.
I digtene er der ikke bare tale om en spontan glæde ved at være i naturen og mærke dens kraft; der er også en forsoning med tanken om selv en dag at skulle blive en del af den – og med, at ”Livet i dag er vort liv.”, og at ”Flygtigt er alt hvad vi når. / Livet i dag er vor eneste arv / fra i går.”, som nogle af linjerne i digtet Det eneste liv lyder.
Morgenbøn og Aftenbøn spejler hinanden
Der er i digtene en dialog mellem mennesket og den omgivende natur, og dermed sker der også i sprogbrugen en form for besjæling af skovens træer og andre af de fænomener, som udgør naturens kredsløb. Det gælder også de to digte, der udgør en ramme om de øvrige digte, nemlig Morgenbøn og Aftenbøn. De to digte spejler hinanden: De består begge af fire vers med fire linjer i hver, og de fire linjer har samme rimstruktur og samme versefødder, blot ikke i den samme rækkefølge.