Tit er jeg glad

Baggrund Liv

Sangen er et kærlighedsdigt skrevet af en 22-årig, forelsket B.S. Ingemann. Mange kan relatere til følelsen af at være glad og samtidig have lyst til at græde. Det understreges blandt andet af, at sangen er blevet populær blandt unge på højskolernes lange kurser. Digtets dobbelte følelser afspejles i Carl Nielsens melodi og den omvendte brug af dur og mol.

Ingemann er solidt placeret i Højskolesangbogen

Ingemann har altid været solidt placeret i Højskolesangbogen. I 18. udgave er han den digter, der næst efter Grundtvig har flest sange med.

Tit er jeg glad er først kommet med i 18. udgave

Tit er jeg glad har først stået i sangbogen fra og med 18. udgave. Når sangen først blev optaget så sent, må det hænge sammen med, at selv om en digter har været død i mere end 140 år, sker der løbende forandringer i den måde, nye generationer læser hans tekster på.

I Grundtvig og Ewalds spor

Det er oplagt, at Tit er jeg glad er et kærlighedsdigt. Det er skrevet af et forelsket ungt menneske på 22 år. Ingemann havde i 1811 fået friplads for fem år på Valkendorfs Kollegium i København. Han flyttede ind på et værelse, hvor tidligere Grundtvig og endnu tidligere Johannes Ewald havde boet. Man kan sige, at Ingemann blev i sporet, for samme år debuterede han med et bind Digte, som kritikken tog fint imod.

undefined

Ingemanns egen kærlighed

På kollegiet blev Ingemann forelsket ved at kigge ud ad vinduet tværs over gaden. Derovre kunne han se etatsrådens datter, Lucie Mandix. Det blev ikke et håbløst eller smertefuldt drømmeri i romantikkens stil, for hun fik også øje på ham. På trods af standsforskellene blev de forlovede i 1812, men der skulle gå ti år. før Ingemann var i en sådan økonomisk situation, at de kunne gifte sig. Det skete, da han fik fast ansættelse som lærer ved Sorø Akademi.

En kærlighedserklæring mod modsatrettede følelser

Tit er jeg glad er en kærlighedserklæring fyldt med modsatrettede følelser og en længsel efter den helhed, Ingemann er sikker på, han først vil kunne opleve, når han og Lucie bliver gift og helt kan være sammen. Efter alt hvad vi ved, blev han ikke skuffet. Ægteskabet blev både langt og harmonisk.