Sangen om sol og syrener

Baggrund Året

Sebastian markerede sig tidligt som en talentfuld sangskriver. Først som en slags protestsanger med udgivelsen af en række konceptalbums, og senere som manden bag musikken til teateropsætninger som Skatteøen og Ronja Røverdatter. Sangen om sol og syrener, eller Vårvise, er en sang fuld af liv og varme, som beskriver mindet om en berusende forelskelse.

En pendant til datidens protestsangere

Knud Christensen med kunstnernavnet Sebastian startede sin karriere i slutningen af 60’erne som en slags pendant til datidens protestsangere. Inspirationsmæssigt lå han i starten tæt op ad engelske Donovan, hvis akustiske guitarspil begejstrede ham allerede i drengeårene. Tidligt viste det sig, at han havde talent for at skrive sange, og han debuterede i 1970 med pladen The Goddess. Den opnåede ikke den store opmærksomhed, men året efter udsendte han en ep (en singleplade med fire numre), hvor en af sangene, Lossepladsen Bløder, fik pladebranchen til at lægge mærke til den unge sanger.

Den store flugt

Det store gennembrud kom i 1972 med lp’en Den Store Flugt, som var den første i en lang række af såkaldte konceptalbums, dvs. plader med et overordnet tema, her nedturen efter ungdomsoprøret og hippietiden.

Sebastian blev lanceret som teenageidol, en rolle han dog hurtigt vendte sig imod.

Musikalske samarbejder

Musikteoretisk var Sebastian på bar bund, men han har altid haft en evne til at samle de bedste musikere omkring sig. Bl.a. arbejdede han i en længere årrække sammen med keyboardspilleren Kenneth Knudsen, som ellers spillede avantgarde jazz. Dette samarbejde blev meget betydningsfuldt, og Sebastian har kaldt Kenneth Knudsen sin ”musikalske arkitekt”. Kenneth Knudsen prægede Sebastians musik med store lydflader i form af synthesizer-arrangementer.

Den dramatiske side af musikken

Sebastian skrev musik til ungdomsfilmen Måske Ku’ Vi fra 1976 og fik her øjnene op for den dramatiske side af musikken. Han arbejdede sammen med teatergruppen Rimfaxe og teatermanden Preben Harris om en bearbejdelse af H.C. Andersens eventyr Nattergalen. I årene efter fulgte en række af opgaver i forbindelse med musical- og teateropsætninger, fx Skatteøen, Ronja Røver- datter, Cyrano de Bergerac, Gøngehøvdingen og Det gode menneske fra Sezuan.

Sangen beskriver mindet om en berusende forårsforelskelse

Sangen om sol og syrener (Vårvise) stammer fra pladen På Vulkaner fra 1987, hvor sangen fremføres som en duet med den norskfødte sangerinde Sissel Kyrkjebø, hvis smukke klare stemme danner en fin kontrast til Sebastians forsagte og lidt ru stemme. Sangen beskriver mindet om den berusende forårsforelskelse, som alt for hurtigt løber ud. 

Bemærk! Dette indhold kræver cookies for at blive vist korrekt.
Læs mere om cookies

En tekst der beder om en dansende melodi

Det er som om, melodier til tekster om våren næsten beder om at blive dansende – altså i 3/4- eller 6/8-takt. Sebastians melodi er fuld af liv og varme og bærer fremad i sin folkelige enkle stil: vers med omkvæd. De lange toner og pauserne giver os tid til at mærke ordene.                                                         

Fakta om Sangen om sol og syrener

Nr. 297 i Højskolesangbogens 18. udgave

Forfatter og komponist: Sebastian

Skrevet i 1987 og sunget som duet med Sissel Kyrkjebø

Køb sangbøgerne

Højskolesangbogen, Det blå sanghæfte, melodibøger, og CD'er.

Køb sangbøger 

Hent til din smartphone

Køb som app

Første del af artiklen er skrevet af Peter Riis og melodibeskrivelsen af Jørgen Andersen.

Sanghåndbogen er blevet til med støtte fra Nordea Fonden og Louis-Hansen fonden.