Storbyens ensomhed
Baggrund
Liv

I denne sang beskriver digteren Jens August Schade den unge mand Sjovs rejse fra et lille bysamfund til det store, farlige København. Her oplever Sjov, hvordan man i storbyen kan føle sig forfærdelig alene, selvom man er omgivet af mennesker. Otto Mortensens melodi miner om en revyvise, hvor det hverdagsagtige og enkelheden er i fokus
Schade beskrev sin barndom som et paradis
Som 75-årig kaldte Schade i en radioudsendelse sin barndom for ”et paradis”. Sådan kunne det også se ud: Jens August blev født i Skive i 1903 og voksede op i solid, borgerlig tryghed. Han fik en studentereksamen, sådan som man ventede det af ham.
Livet som fri digter
Men så vendte han ryggen til det solide og kastede sig ud på det dybe vand for at leve som fri digter. Det gennemførte han, og han klagede ikke over de mange besværligheder, det gav. I flere perioder havde han hverken fast bolig eller bare penge til mad. Et levende billede på kunstneren som en fri fugl, der sidder i fattigdom og skaber lyrik af stor skønhed. Og vakte forargelse, fordi han skrev om kærlighed og erotik på en direkte og ligefrem måde. Ikke almindelig kost i et samfund som officielt hævdede, at det seksuelle hørte ægteskabet til.
Schade lod sig ikke binde af normer
Schade kunne ligne det, man kalder en boheme, en sorgløs og fri person der ikke lader sig binde af regler og normer. Det sidste var rigtigt i hans tilfælde. Han lavede sine egne normer. Til gengæld er det tydeligt, at han ikke nåede frem til at blive sig selv uden smerte og kamp. Det er tydeligt at læse i digtene fra hans ungdom, som for eksempel samlingen Sjov i Danmark, der var hans anden bog.