Sorrig og glæde de vandre til hobe
Baggrund
Liv

Kingo skildrer den indbildte lykke i denne salme, der handler om kontrasten mellem den tilsyneladende lykke på jorden og den sande lykke i himlen. Budskabet er, at livet må leves på trods af tilværelsens uforudsigelige og til tider urimelige karakter. Teksten er skrevet til en dansemelodi, en såkaldt sarabande, fra 1500-1600-tallets Spanien.
Kingo skildrer den indbildte lykke
Salmen fremkom første gang i Aandelige Siunge-Koors Anden Part, 1681, som blev tilegnet Charlotte Amalie, Christian 5.s dronning. Den bar titlen Dend XIV. Sang ”Hver har sin skæbne” og havde otte vers. Af dem er versene 1, 2, 3, 4, 5, 7 og 8a + 6b optaget i Højskolesangbogen.
I denne salme skildrer Kingo den indbildte lykke. I første vers stilles modsætninger sammen: sorrig/glæde – lykke/ulykke – medgang/modgang – solskin/ skyer. Og hvert vers afsluttes omkvædsagtigt med en henvisning til himlen, dér hvor den sande lykke findes.
Modsætningen mellem livet på jorden og i himlen
Hele salmen igennem opretholdes kontrasten mellem den tilsyneladende lykke som findes på jorden, og den salige glæde som findes i himlen. Kingo vender tanken på anden vis i Far verden! far vel.
Ved netop at stille modsætningerne hårdt op imod hinanden på ægte barokmanér når Kingo frem til forløsningen. Guds løfte skal ingen tvivle på sandheden af: Livets skrøbelige og foranderlige lykke bliver i himlen vendt til lyksalighed, for dér er alle modsætninger ophævet (vers 7.5-7).
Digtet er livsbekræftende
Og her er vi ved digteren Kingos hovedanliggende: At livet må leves på trods af altings ”foranderlig lykke” (3.1) – på trods af alle omskiftelser og urimeligheder, som gør det enkelte menneskes jordiske tilværelse uberegnelig og fuld af bristede forhåbninger. Digtet er altså ikke verdensfjernt og -fornægtende, det tager menneskets tvivl og angst alvorligt – og er dermed egentlig livsbekræftende. Med erkendelsen af modsætningen mellem det jordiske og det himmelske får man mod til at leve med sine besværligheder og bekymringer (syvende vers).