Sol er oppe
Baggrund
Historien

Sangen er Grundtvigs gendigtning af det nordiske heltedigt Bjarkemål. I lejre bliver Kong Rolf med list angrebet og besejret af Hjartvar og hans krigere. En af Rolfs egne krigere, Hjalte, slår alarm og kvæder Bjarkemålet – men forgæves. Siden er Bjarkemålet brugt når danske konger skulle stille hæren op til slag. I melodien hører vi lurens fanfarer og kampens dramatik.
Bjarkemålets efterklang
Digtet er første gang offentliggjort i Grundtvigs eget tidsskrift Dannevirke under titlen Bjarkemaalets Efterklang. Bjarkemålet er et nordisk heltedigt fra o. år 1000, som Grundtvig her gendigter, derfor ”efterklang”.
Kampen mellem Rolfs og Hjartvars krigere
Historien udspiller sig i Rolf Krages kongsgård i Lejre. Kongens søster Skuld har overtalt sin mand Hjartvar til at bemægtige sig tronen fra Rolf. Med tungt læssede skibe, der officielt indeholder skat til kongen, ankrer Hjartvar op i Roskilde Fjord. Han modtages som ven, og meget mjød skylles ned under det natlige gilde. Sidst på natten lettes Hjartvars skibe for deres tunge last: krigere, der i ly af mørket søger mod Lejre. Hjalte, som var en af Rolfs betroede mænd, var ikke med ved gildet, men kommer til Lejre samtidig med Hjartvars mænd. Han slår alarm og kvæder det store digt Bjarkemålet, navngivet efter den mest navnkundige af Rolfs krigere. Bjarkemålet blev herefter brugt, når danske konger skulle stille hæren op til slag: ”Dagen er oprunden, fuglevinger suse, tid det er for ædlinger stordåd at øve: vågner op, vågner!”
Kampen blev voldsom. Kongen og hans mænd faldt, men niddingen Hjartvar fik kun nogle timer at glæde sig over kongemagten. Den sidste af Rolfs krigere Vøgg foregiver efter slaget at ville sværge Hjartvar troskab ved dennes sværd. Han griber imidlertid sværdet og dræber forræderen.
Yderligere læsning om kongesagaerne
Kongesagaerne kan findes hos Saxo og i senere gendigtninger bl.a. A.D. Jørgensen: 40 fortællinger af fædrelandets historie og Ebbe Reich: De Første 30 fortællinger om Danmarks Fødsel.
Digtets fortælling
Selve Bjarkemålet udgør kun de to første vers, hvor der opfordres til kamp.
Vers 3 - 7 er en beskrivelse af selve kampen og Hjartvars død dagen efter.
Vers 8 er identisk med vers 1 på nær sidste linje. Perspektivet er nu ændret. Vi ved, at Morgenstund har guld i mund, og guld betyder glæde. Gimle bliver nærværende, og hanegalet er ikke længere et morgensignal, men opstandelsesforkyndelse.