Oktoberdag i flammer
Baggrund
Året

Beatrice Vibe og Per Drud Nielsen har sammen skrevet denne efterårssang, der tematiserer oktoberdagens tunge, vejrbidte rytme. Digtets røde tråd er menneskets brug af jorden, og dermed sætter sangen ord på den intime forbindelse mellem mennesket og jorden, som også portrætteres hos Grundtvig. Melodien bevæger sig fra dramatisk mol til lys dur og skifter undervejs udtryk fa en klassisk inspireret sang til en mere jazzpræget melodi.
Beatrice Vibe og Per Drud Nielsens samarbejde
Sangen blev til i 2004, da Beatrice Vibe og Per Drud Nielsen mødte hinanden ved et lyrik- og musikarrangement i Frederikshavn. Mødet blev til et samarbejde om sangskrivning, om end Oktoberdag i flammer er en tonesætning af et tidligere digt.
Digtet tematiserer oktoberdagens tunge rytme
Digtet består af tre korte vers, der indledes med den genkommende formulering ”Oktoberdag i…”. Gentagelsen giver digtet en tyngde, som går igen i digtets billedsprog. Selve ordet ”oktoberdag” er samtidig ”tungt” med sine mørke vokaler og mange konsonanter. Digtet lægger sig hermed op ad det næsten samtidige Oktoberdagens skiften af Jens Rosendal, der – i øvrigt med næsten samme versmål – også tematiserer oktoberdagens tunge, vejrbidte rytme.
Forbindelsen mellem mennesket og jorden
Igennem hele digtet går den røde tråd om menneskets brug af jorden. Det gælder især i det subtile billedsprog, som i første vers, hvor ”markernes skår” antyder, at jorden er blevet brudt og kultiveret af mennesket, og i andet vers, hvor fugten, der er tæt og ”skraveret”, leder tankerne hen på den måde, plovfuren skraverer jorden. I samme vers er i øvrigt ikke blot jorden, men også tiden – året – ”brugt” af mennesket. Dermed italesættes den intime forbindelse mellem mennesket og jorden. Vi genfinder samme i bogstavelig forstand jordnære forståelse af mennesket f.eks. i efterårssalmen Vi pløjed og vi så’de og i Grundtvigs Et jævnt og muntert, virksomt liv på jord.