Nu tændes tusind julelys
Baggrund
Året

Omkring århundredeskiftet 1900 voksede kirkelige bevægelser frem over alt i Norden, og de stærke bevægelser fremkaldte digtning af salmer og sange. Én af dem er Emmy Köhlers smukke julesang, der hurtigt blev populær som en fast del af julerepertoiret i mange lande. Sangen handler om det kristne fællesskab om at tænde julelys, der påkalder både håb og fred.
Stærke bevægelser voksede frem
I historiebøgerne fremstilles perioden op til århundredskiftet år 1900 som socialismens og brandesianismens, men dermed overses det almindeligvis, at de kirkelige bevægelser i samtiden langt dominerede over deres modstandere. Frikirker, missionshuse og højskoler blomstrede frem over alt i de nordiske lande – i tæt indbyrdes kontakt mellem dem over landegrænserne – og de stærke bevægelser fremkaldte en frodig digtning af salmer og åndelige sange. En af disse sange/salmer blev skrevet af folkeskolelærerinden Emmy Köhler fra Upplands Väsby og blev offentliggjort i et af datidens mange tidsskrifter med tilknytning til de fri- og lavkirkelige bevægelser i 1898.
Sangen blev hurtigt populær
Nu tändas tusen juleljus blev hurtigt yndet i brede kredse og er oversat til en række sprog, bl.a. til dansk af Linda Lehun. 100 år efter dens tilblivelse hører den til det faste julerepertoire i mange lande, også for kor. I 1986 fik den stemplet som salme ved at blive optaget i salmebøger både i Sverige og Svenskfinland.
Børnene var det nye publikum
Både som digter og komponist fremstår Emmy Köhler som repræsentant for den gruppe af kvindekunstnere, der - særligt i Sverige - henvendte sig til børnene, et nyt publikum som ikke mindst de kirkelige kredse viste varm interesse.