Lille Guds barn, hvad skader dig?
Baggrund
Tro

Det bibelske forelæg for denne salme for børn er Ubekymrethedens evangelium fra Bjergprædikenen. Ligesom himlens fugle og markens blomster skal mennesket ikke bekymre sig, men kan trygt stole på Gud. Det er tanken om Guds forsyn sat på vers. Melodien er en folkevise, hvor det viseprægede og dansante er nedtonet.
Salmen blev givet som gave til Ulstrup friskole
Salmen blev til omkring 1855-56, men den blev først trykt i 1870 under overskriften Guds Forsyn i et lille hæfte Gave til en dansk Friskole til fordel for Ulstrup Friskole på Refsnæs ved Kalundborg. Da salmen blev offentliggjort, var omkvædet ”O, Gud ske lov!” føjet til.
Salmen har været med i alle salmebøger siden 1873
Hurtigt herefter blev den optaget i Roskilde Konvents Salmebogs tillæg fra 1873, og den har været med i alle salmebøger siden.
Nikolai Frederik Severin Grundtvig
Grundtvig tager udgangspunkt i Bjergprædikenen
Grundtvigs bibelske forlæg er prædiketeksten til 15. søndag efter trinitatis (1. tekstrække) – Matt 6,25-34. Det kaldes også ”Ubekymrethedens evangelium”. Det er en del af Bjergprædikenen, hvor Jesus henviser til himlens fugle og markens blomster, som ikke bekymrer sig – og det skal mennesket heller ikke. Grundtvig argumenterer helt på samme måde fra det mindre til det større. Hvor meget mere vil Gud ikke sørge for sit barn – mennesket – end for fuglen og blomster. Derfor kan mennesket trygt stole på Gud.
I salmens sidste vers tages tråden direkte op fra det anden vers: føden og klæderne. Dagliglivets bekymringer skal ikke få lov til at skygge for selv livet og det, som gør det værd at leve det.