Kys det nu, det satans liv
Baggrund
Liv

Sangen er udgivet på TV-2's store album Nærmest lykkelig fra 1988, der også er optaget i Kulturministeriets Kulturkanon. Sangen beskriver de øjeblikke, hvor man stopper op og spørger sig selv om man har gjort, som man ville, og hvad meningen med livet egentlig er. Verset har en recitativisk karakter, mens omkvædet løfter sig op som en storladen, ny begyndelse der indfanger de øjeblikke, hvor livet er allermest smukt.
Sangen er udgivet på TV-2's næstmest solgte album
Kys det nu, det satans liv er skrevet af Steffen Brandt og udgivet af TV-2 på albummet Nærmest lykkelig fra 1988, TV-2's til dato næstmest solgte. Sangen hører til blandt bandets bedst kendte og mest afholdte sange.
Livet opleves som lidt krøllet - men også helt almindeligt
Jeg'ets betragtning over livet i teksten virker ikke til at være præget af hverken skuffelse eller resignation. Snarere er der tale om en slags registrerende erkendelse, når livet beskrives som:
lidt krøllet, sammenbidt og gennemblødt
og helt almindeligt.
Omkvædet viser livet, når det er storladent og dristigt
Brandt har om sangen sagt, at hvor teksten til verset ridser situationen op nøgternt og sagligt, viser teksten til omkvædet omvendt livet, som det undertiden – måske i sjældne øjeblikke – kan være: storladent og dristigt. Han har desuden pointeret, at sangen blev til som følge af en pludselig opbremsning i livet hos ham selv, på vej fra at være ung til at blive voksen. Tvivlen meldte sig her som et du, der krævede hjerteblod, nærvær og tagen ansvar for eget liv.
Teksten reflekterer over øjeblikket, hvor man stopper op
Ifølge Brandt er tekstens livsbetragtende aspekt som affødt af netop det særlige øjeblik, hvor man
pludselig ser sig selv tilfældigt spejlet i et butiksvinduepå vej hastigt videre, men nu strejfet af en tanke, et spørgsmål, en tvivl: Er det virkelig mig derinde i spejlet – og var det her egentlig det, jeg ville?
Steffen Brandt
Hvad er meningen med det hele?
Sangen har referencer til andre danske sange med "livet" som tema og kan virke som en nænsom opdatering af en anden sang i Højskolesangbogen, nemlig Poul Henningsens og Kai Normann Andersens I dit korte liv (1941). Også den har en recitativisk karakter i verset, ligesom teksten i omkvædet er skrevet i anden person, altså henvendt til et du. At de to sange så på mange andre måder er væsensforskellige, ændrer ikke ved, at de begge stiller det store spørgsmål: Hvad er meningen med det hele?