I al sin glans nu stråler solen

Baggrund Året
I al sin glans nu stråler solen

Grundtvig skrev denne pinsesalme, da han havde været præst i Vartov i fire år. For Grundtvig var Paradis som det typiske danske sommerlandskab ved pinsetid; den lyse sommernat, de milde vinde og den blide bæk. Sangen minder os om, at livet er nu og her, og at kristendommen ikke er fortid, men nutidig virkelighed. Henrik Rungs melodi understreger digtets jublende stemning.

Grundtvig skrev pinsesalmen i Vartov

Da Grundtvig skrev sin pinsesalme, havde han været præst i Vartov Kirke i fire år og nærmede sig de 60. Med tiden fik han en stor og trofast menighed, som talte mange af tidens kendte personligheder, blandt andre enkedronning Caroline Amalie. Salmen blev trykt i samlingen Fest-Psalmer (1853), der kom til at fungere som Vartovs ”egen salmebog”.

Den aktuelle fest er pinsehøjtiden, hvor den kristne kirke fejrer sin fødselsdag: If. ApG 2,41 blev næsten tre tusind mennesker døbt på den første pinsedag i Jerusalem

Paradis er som det danske sommerlandskab

For Grundtvig er paradis ikke så aldeles forskelligt fra det typisk danske sommerlandskab ved pinsetide. Vi møder her lyden af nattergale i den lyse sommernat, de milde vinde, der gennemstrømmer træernes løvhang, og den blide bæk i sommerengen, som overraskende nok viser sig at være direkte i forbindelse med paradis: en aflægger af den livets flod der bugter sig gennem Edens Have. Alt er såre godt: mildt, blidt, sødt, yndigt, herligt – himmelsk

Livet er i nu'et

Ordet ”nu” optræder fire gange i første strofe. Til trods for dets uanselighed rummer det en hel forvandling: Livet er ikke et andet sted, men knytter sig til den virkelighed, som optræder i lyslevende skikkelse her og nu.

Ånd er livets nærvær

Samtidig fremmaner Grundtvig billedet af Ånden (dvs. Helligånden), som gennemstrømmer og fylder alt med nærvær og betydning: ”Det ånder himmelsk over støvet”. Ånd er det, der lever og ånder, Ånd er livets nærvær. Ånd er for Grundtvig, at livet kommer os ved. Og Helligånd er, at evangeliet kommer os ved.

Kristendommen er nutidig

Med sit ”nu” minder Grundtvig om, at kristendom ikke er historisk fortid, men nutidig virkelighed. Med sin salme vil Grundtvig ønske menigheden tillykke med, at Helligånden er kommet og fortsat er tilstede i det kristne trosfællesskab.

Grundtvig demonstrerer sin poetiske sprogfornemmelse

Samtidig demonstrerer han sin udsøgte, poetiske sprogfornemmelse – fx i ordet ”pinseliljetid”. Måske kan man ligefrem fornemme, hvordan han ved at anvende de lyse vokaler nærmest får sproget til at kime, ligesom kirkeklokkerne gør det ved pinsegudstjenesten.