Ebbe Skammelsøn
Baggrund
Folkeviser og ballader

Denne danske folkevise er eftersigende oprindelig fra 1200-tallet. Nyere forskning viser dog at den klassiske riddervise nærmere stammer fra år 1500. Fortællingen om Ebbe Skammelsøn skildrer middelaldersamfundets normer over en dansk folkemelodi, der er bearbejdet af Thomas Laub og Axel Olrik.
Ebbe Skammelsøn er nedskrevet i flere varianter
I Danmarks gamle Folkeviser findes otte forskellige varianter af Ebbe Skammelsøn (med op til 71 vers), nedskrevet i 1500- og 1600-tallet.
Middelaldervisen er yngre end oprindeligt antaget
Visen er jysk og bygger på ældre sagnhistorisk stof, som folkevisedigteren lokaliserer til en herregård i Thy. Men hvornår, den oprindelig er blevet til, er uvist. Tekstens ”spilleregler” for konfliktens udvikling og løsning er middelalderlig, ligesom den meget kontante fortælleform er det. Tidligere mente mange forskere, at denne folkevise blev digtet i forbindelse med ridderkulturen i 1200-tallet. Nu regner man snarere med, at Ebbe Skammelsøn er et par hundrede år yngre – måske først fra omkring år 1500, mener Iørn Piø i sin doktordisputats Nye veje til folkevisen, 1985.
Fra Danmarks gamle Folkeviser
Ebbe Skammelsen er trykt (som nr. 354) i bind VI af Danmarks gamle Folkeviser, som indeholder ”Ridderviser med mandlig hovedperson, især om fejde, hævn og ulykke”. Det fortæller ret præcist om tekstens tema.
Teksten formidler middelalderens samfundsnormer
Det kan diskuteres, om Ebbe er en helt, men der er ingen tvivl om, at hans bror Peder er en skurk, fordi han taler mod bedre vidende. Adelus følger derimod blot sin bestemmelse: Hvis Ebbe er død, tilsiger middelalderens sociale normer hende at gifte sig med broderen. Det er slægtens interesser, der er i fokus ved et bryllup - ikke det enkelte individs ønsker og forhåbninger. På den måde fortæller Ebbe Skammelsøn om det middelalderlige samfunds normer og værdier.