Det er i dag et vejr

Baggrund Året

I sangen hilser den forelskede kvinde foråret velkommen. Hun køber hyacinter og jubler sin glæde ud. Ludvig Holstein har skrevet digtet, og Poul Schierbeck har skrevet melodien, der sammen med teksten får sangen til at svæve som lyse minder. Kim Larsen står for en af de populære indspilninger af sangen.

Ludvig Holstein er "den årlige naturs lyriker"

Ludvig Holstein er blevet kaldt ”den årlige naturs lyriker”. I digtsamlingen Mos og Muld fra 1917 danner fyrre digte en cyklus, der beskriver årets gang begyndende med november. Fra al hans digtning strømmer der en glæde over naturens tilbagevendende under: det groende, frugtbarheden – og kvinden.

Årstidernes gang overføres på menneskelivet – drømme forløses, når våren brister (Højskolesangbogen nr. 268), når sommernatten tryller (nr. 365), og ”hele jorden drømmer om et dyb af lykke, som den ej kan nå” (nr. 311). Efterårets løvfald bebuder både død og opstandelse, når livet går videre i naturens orden (Høst-drøm, 1902).

 

Ludvig Holstein

Ludvig Holstein

 

Enkle og mundrette digte

Ludvig Holsteins digte er enkle og mundrette med gennemførte versemål med enderim. De kan være enkle fletrim som i Det lysner over agres felt (Højskolesangbogen nr. 349): a-b-a-b, eller sindrige arabesk-rim som i Nu rider vårens glade svend: a-b-b-c-a-a-c-b.

Det er i dag et vejr – et solskinsvejr! er sammen med andre forårs- og sommerdigte trykt i Digte 2. udg., 1903.

Rimstillingen er enkel: a-a-b-b-a. Sproget er ligetil og umiddelbart forståeligt og lyser af forår, ungdom og glæde.