Du skønne land med dal og bakker fagre
Baggrund
Historien

Edvard Lembcke skrev denne tekst som et indlæg i striden om Sønderjylland, der udspillede sig i årene 1848-1864. Sønderjylland sammenlignes med en giftefærdig kvinde, der skal vælge mellem to bejlere - den rige, mægtige mod syd eller den jævne, stilfærdige mod nord. Melodien stammer oprindeligt fra et skuespil, hvortil Henrik Rung satte melodi.
Lembckes tekst handler om den nationale strid om Sønderjylland
Sangen har hentet både motiv og melodi fra Henrik Hertz’ og Henrik Rungs Hr. Peder kasted runer over spange. Men hvor Hertz’ tekst er et kærlighedsdigt, bliver Edvard Lembckes tekst et indlæg i den nationale strid i Sønderjylland i årene 1848-64 – ligesom også hans Vort modersmål er dejligt, der er skrevet samme år.
Sønderjylland sammenlignes med en kvinde, der skal vælge mellem to bejlere
Sangen er i de første fire vers formet som en tiltale til landsdelen, der fra vers to sammenlignes med en giftefærdig ung kvinde, der har valget mellem to bejlere, som vil duellere om hendes gunst.
Spørgsmålet er, om der bliver bryllup eller dyst?
Det er et billede på Sønderjyllands historie, hvor det oprindeligt danske hertugdømme Slesvig i århundredernes løb blev knyttet til det tyske Holsten og udsattes for stærk tysk påvirkning. Den rige og mægtige nabo i syd fører sig frem med ”fagre ord”, men kan man stole på ham? Med den mere jævne og stilfærdige bejler fra nord har pigen til gengæld haft sprog fælles i tidligere tid (vers tre). Det begrundes i vers fire med den fælles afstamning, og denne bejler har desuden bevist sine reelle hensigter, nemlig i treårskrigen 1848-50. Derfor munder sangen ud i forventning om snarligt bryllup, muligvis endnu en duel.