Du kom med alt det der var dig

Baggrund Kærlighed
Jens Rosendal - Du kom med alt det der var dig

Sangen er et af Højskolesangbogens store hit. Jens Rosendal skrev den om sin egen homoseksuelle kærlighed. Senere blev den en del af et teaterstykke om Klods Hans. Sangen beskriver en forelskelse, der sprænger alle rammer - prinsessens forelskelse i Klods Hans, og hans egen forelskelse i en anden mand.

Hele Danmarks forelskelsessang

Forelskelsessang, som er titlen på den sang, de fleste kender som Du kom med alt det der var dig, er blevet hele Danmarks fællessang om en stærk kærlighedshistorie, der sprænger alle rammer. 

En stormende forelskelse beviser det særligt menneskelige for Jens Rosendal

Jens Rosendal skrev dette digt, da han i 1981 blev stormende forelsket i en mand. Det var en turbulent tid, fordi han levede et familieliv med sin hustru og deres tre børn. Men der var ingen vej udenom – Jens Rosendal kunne ikke skjule sine følelser længere. Han måtte overgive sig til kærligheden i en alder af 50 år. Han besluttede sig for, at selv om han måske nok kunne slippe gennem livet med sin hemmelighed, ville han ikke dø med den. Jens Rosendal har selv udtalt, at han for første gang oplevede, at han virkelig kunne elske, og at han derfor var et rigtigt menneske – at han havde fået den største gave, Gud kan give os: Kærligheden! Det blev anledningen til at skrive sangen.  

Den populære fællessang taler en minoritets stemme

Det er en sang, der taler sig ind i universelle forhold i livet, og på samme tid rummer den en kernefortælling, der – som en af de eneste fællessange – taler en minoritets stemme. Da den i 1989 blev optaget i 17. udgave af Højskolesangbogen, var Jens Rosendals personlige historie ikke alment kendt, og sangens øjeblikkelige popularitet var således uafhængig af dens særlige forhistorie. Det var først, da Jens Rosendals partner som kun 39-årig døde i år 2000, at han i et interview for alvor fortalte åbent om deres 20 år lange forhold.

Sangens fortælling om homoseksuel kærlighed var kontroversiel i nogle kredse

Da sangen blev optaget i Højskolesangbogen, overvejede sangbogsudvalget i først omgang kun at medtage de første tre vers. Jens Rosendals respons var, at ”den sang har fem vers!” Han ville manifestere, at Vorherres kærlighed gælder alle, også homoseksuelle. I relation til samtiden var det kontroversielt i nogle kredse eksplicit at synge ”næve” som symbolet på kærligheden til en mand. Det var også kontroversielt at synge om øl og at være fuld. Derfor stødte den nogle i særligt kirkelige miljøer. Det er således kun første vers, som ikke har stødt an i forskellige sammenhænge. I dag er den ofte på programmet ved bryllupper i kirken – uanset køn. Jens Rosendal kalder teksten ”hjertesprog” hele vejen igennem. 

Sangen synges på tværs af generationer og på utallige sprog

Sangen har stor gennemslagskraft på tværs af generationer, da den synges af alle aldre fra efter- og højskoleelever til folk i Jens Rosendals egen generation. Den er i dag desuden oversat til utallige sprog.

Bemærk! Dette indhold kræver cookies for at blive vist korrekt.
Læs mere om cookies

Melodien kom til da sangen blev søsat første gang til et teaterstykke om Klods-Hans

Højskolemanden Per Warmings melodi kom til i 1987, da Jens Rosendal skrev et teaterstykke om H.C. Andersens eventyr Klods-Hans til sine elever på Løgumkloster Højskole. Jens Rosendal så sit snit til at få sangen søsat, selvom den aldrig i sin tilblivelse havde haft noget med Klods-Hans at gøre, men den kunne bruges, for også prinsessens og Klods-Hans’ kærlighed sprænger alle konventioner. 

Per Warmings melodi er god til brugspianister men kan også udfoldes til et stærkt æstetisk udtryk

Melodien er både melodisk og eftertænksom – og man kan mærke en glæde i musikken. På den ene side er den meget sangbar og forholdsvis nem at gå til også for en brugspianist, og på den anden side har den et stærkt æstetisk udtryk i sit format, når den foldes ud mere kunstnerisk. 

Den rolige 4/4 taktart brydes to gange af en 2/4-takt, men det føles naturligt, når man lærer sangen at kende. Særligt i slutningen medvirker det til, at man kan lande og mærke efter, inden sangen fortsætter. Rytmisk gentages den samme frase mange gange, men flytter sig rundt harmonisk. Det er er godt trick fra komponistens side, da man hurtigt møder genkendelighed, men alligevel føler en anderledes stemningsbetoning på grund af tonerne og harmoniseringen. 

Pas på optakten!

Vær opmærksom på, at optakten i 1., 2. 4. og 5. linje er 8.-dele.

Fakta om Du kom med alt det der var dig

Nr. 453  i Højskolesangbogens 18. udgave

Tekst: Jens Rosendal, 1981

Melodi: PeWarming, 1987 

Køb sangbøgerne

Højskolesangbogen, Det blå sanghæfte, melodibøger, og CD'er.

Køb sangbøger 

Hent til din smartphone

Køb som app

Artiklen er skrevet af Rasmus Skov Borring

Sanghåndbogen er blevet til med støtte fra Nordea Fonden og Louis-Hansen fonden.