Derfor kan vort øje glædes
Baggrund
Sprog og ånd

Christian Richardt repræsenterede et nyt sprog i 1800-tallets danske digtning. Han skrev Derfor kan vort øje glædes i sin tid som forstander på Tune Højskole. Digtet skildrer naturen som kunstens lærebog - naturens mangfoldighed er kunstnerens inspiration. Carl Nielsens melodi fra 1920 løfter tekstens metrik op i lyset.
Christian Richard repræsenterede et hverdagssprog i dansk digtning
Christian Richardt, der blev cand.theol. i 1857, begyndte sin digterbane i studentermiljøet sammen med andre studenterdigtere som Carl Ploug og Jens Christian Hostrup. Han var repræsentant for et nyt sprog i 1800-tallets danske digtning, et hverdagssprog med enkle billeder.
Christian Richards foretrukne genre var naturdigte
Stærkt påvirket af nederlaget i 1864 skrev han nogle dybtfølte krigsdigte lige efter krigen, men hans foretrukne genre var naturdigte, fx Når egene knoppes og Velkommen, lærkelil, samt korte religiøse digte som Lær mig nattens stjerne og Altid frejdig, når du går. Hans tone var oftest let og ikke præget af store lidenskaber. Han skrev mange lejlighedssange og belærende digte, bl.a. i form af parabler, lignelser.

Christian Richard
Digtet skildrer naturen som kunstens lærebog
Derfor kan vort øje glædes stammer fra digtsamlingen Texter og Toner, der blev udgivet i 1868, mens Christian Richardt var forstander på Tune Højskole. Digtets titel er Naturen og Kunsten, og pointen er, at naturen er ”kunstens lærebog”. Naturens mangfoldighed er kunstnerens inspiration, fra det store – ”skovens hvalv” og ”havets blå” – til det små – ”brynets bue” og ”læbens fine folder små”.
Georg Brandes om Christian Richard
Georg Brandes omtaler Christian Richardts digte sådan:
”Naar Titelbladet til en moderne lille Digtsamling ellers er smykket med en Harpe, en Lyra eller syngende Fugle, da er dette ofte Bogens første Løgn; men foran Richardts Digte er Sangfuglen paa sin Plads; thi han er ikke Skribent, men Sanger, ikke Fortæller, men Skjald”
Georg Brandes