Den trænger ud til hvert et sted
Baggrund
Frihed og fællesskab

Sangen er skrevet til Ry Højskoles indvielse i 1892. Teksten er lagt i munden på de unge højskolelever, der er i "skole for livet", og som gennem deres højskoleophold bliver en del af "Danmarks folkehær". Forfatteren Hostrup sætter ord på klassiske højskolebegreber som oplysning, oplivning og fællesskab, der ifølge Hostrup er menneskets vigtigste opgave: at forstå i fællesskab.
Hostrup var demokratisk og socialt engageret
Det var især som forfatter af muntre syngespil (vaudeviller), bl.a. Genboerne (1844) og En Spurv i Tranedans (1846), at Hostrup var kendt. Men efter at han i 1855 var blevet præst, blev han en meget efterspurgt foredragsholder, præget af et stærkt demokratisk og socialt engagement, som det afspejler sig i denne sang, der blev til få måneder før hans død.
Sangen er skrevet til Ry Højskole
Anledningen til sangen var indvielsen af Ry Højskole, hvor forstanderparret var forfatterens søn og svigerdatter. Derfor trodsede den aldrende og næsten blinde mand sit forsæt om ikke mere at optræde offentligt for at være hovedtaler ved åbningsmødet i september 1892. I talen citerede Hostrup, hvad han engang skrev som ung: ”Til Raad er Gubben en herlig Gjæst, men unge Øjne, de ser dog bedst”. Hermed anslog han et tema, som også findes i sangen, spændingen mellem nødvendig fornyelse og erfaringens lige så nødvendige afdæmpning, jf. vers to: ”ret forstå, hvad tiden vil, / men ikke tro dens løgne”.
Højskoleopholdet er elevernes læretid
Sangen med titlen De unges Sang er lagt i munden på højskoleeleverne. ”Læretiden” (vers 5) kan ganske bogstaveligt opfattes som højskoleopholdet, efter hvilket eleverne støder til ”Danmarks folkehær”, hvis alt andet end militaristiske mål formuleres i vers seks. ”Den hårde strid” (vers et) kunne referere til konflikten om Estrups provisoriestyre i årene 1885-94, men skal nok snarere forstås som kampen for social retfærdighed eller endnu bredere som den kamp ”der står for livets fremme” (vers fire). For Hostrup som for Grundtvig var højskolen en ”skole for livet”.
Hostrup sætter ord på det folkelige fællesskab
I sangen sætter han ord på klassiske højskolebegreber som oplysning og oplivning og ikke mindst på det folkelige fællesskab, som en uundværlig ramme og tillige det middel, der skal sikre at ”selv den mindste af de små/ får del i livets glæde” (vers seks). At det fælles er et hovedanliggende, understreges af, at ordet ”vi” forekommer hele 16 gange. Menneskets opgave er at forstå i et fællesskab og udspringer for Hostrup af en kristen opfattelse af livet som en gave (vers fire-fem).
Da Ry Højskole i 2017 havde 125-års jubilæum, skrev Dy Plambeck og Irene Becker en ny sang til højskolen med samme titel: De unges sang.