DEN TIENDE MUSE
Baggrund
Historien

Piet Hein var meget aktiv i kampen for menneskerettigheder og frihed og var modstander af enhver form for censur. Teksten til denne sang blev reciteret til en revy i 1941 og var højaktuel, da den tyske besættelsesmagt havde indført censur kort forinden. I 2019 skrev Astrig Vang-Pedersen en sangbar melodi med et overraskende twist og teksten vækkes på den måde til live igen.
Piet Heins indflydelse rækker langt ud over digtekunsten
Piet Hein hører til de mest kosmopolitiske blandt danskerne. Han er kendt i ind- og udland for sine gruk, hvoraf mange er oversat til mere end tyve sprog. Men hans virke og betydning går langt videre end digtekunsten. Han er også fysiker, matematiker, opfinder og som designer manden bag den geometriske figur superellipsen.
2. verdenskrig skærpede Heins syn på verden
I 1940 bliver han formand for landsforeningen Frisindet Kulturkamp, en kulturradikal bevægelse, som værner om demokrati, ytringsfrihed og menneskerettigheder. Under 2. verdenskrig skærpes hans syn på verdens tilstand. Han finder det nødvendigt at tænke ud over al snæversynet nationalisme og se det enkelte menneske som verdensborger.
Piet Hein var på fornavn med Bohr, Einstein og Chaplin
I 1948 og 49 var han formand for den danske afdeling af World Movement for World Federal Government. En sådan verdensregering skulle støtte sig på idealistiske videnskabsfolk og intellektuelle kapaciteter over hele jorden. Han færdedes hjemmevant i verdensoffentligheden og havde så forskellige venner som Niels Bohr, Albert Einstein og Charlie Chaplin.
Kamp for frihedsrettigheder og modstand mod censur
At han også har siddet i bestyrelsen Ligaen for Tolerance og PEN International, vidner om et grundfæstet engagement i kampen for det enkelte menneskes frihedsrettigheder og modstanden mod enhver form for censur.