Den store hvide flok vi se
Baggrund
Tro

Brorsons salme er en gendigtning af Johannes Åbenbaring 7,9-17, men er først udgivet i Svane-sang efter Brorsons død i 1764. Teksten fortæller om den himmelske gudstjeneste hvor de døde i kraft af Jesus’ død og opstandelse kan stå som rene over for Gud. Blandt mange melodier bringer Højskolesangbogen Laubs molmelodi og den velkendte og romantiske udgave af Johan H. Nebelong.
Brorsons salme er udgivet i Svane-sang efter hans død
Efter Brorson i 1739 havde udgivet Troens rare [sjældne] Klenodie, kom der ikke flere salmeudgivelser fra hans hånd. Efter hans død i 1764 udgav sønnen, Broder Hansen Brorson, i 1765 Svane-Sang med 70 efterladte salmer og åndelige digte. Salmen er optaget i Højskolesangbogen i sin fulde længde.

Salmen skildrer den himmelske gudstjeneste
Salmen er en gendigtning af Johannes Åbenbaring 7,9-17, og den forener de storladne visioner med det kristne håb om ”kødets opstandelse og det evige liv”. Scenen er himmelen, hvor man ser de døde som i kraft af Jesus’ død og opstandelse kan stå som rene over for Gud. Det hele er rammet ind af et storslået nordisk naturbillede med sneklædte bjerge. Palmesvingene fra den bibelske tradition indflettes ganske problemfrit; der er jo tale om himlen. Hér holder de nu gudstjeneste med den rette klang, som giver genlyd i første vers’ rim: kirkegang, jubelklang og engles sang.
De døde bliver til den store hvide flok
I sidste vers ønskes ”den hvide flok” til lykke, fordi den her i livet holdt fast ved troen og har givet afkald på verdsligt gods og timelig ære.
Salmen bruges mest i forbindelse med allehelgensdag, den første søndag i november, som er kirkeårets fælles mindedag for de afdøde.
Jeppe Aakjærs mindes salmen i Spurven sidder stum bag kvist
Jeppe Aakjær mindes i sin sang Spurven sidder stum bag kvist salmen som en del af det, han fik med fra sit hjem.