Dåser rasler i morgengry
Baggrund
Liv

Peter Laugesens og Janus Kodals digt blev til på et inspirationsseminar i forbindelse med tilblivelsen af den 18. udgave af Højskolesangbogen. Teksten gør sig bemærket ved ikke at præsentere et tydeligt budskab, men lade fortolkningen være op til dem, der synger. Sangen kan tolkes som et opgør med kravet om, at vi altid skal vide, hvor vi er på vej hen.
Et nyskrevet hit
Dåser rasler eller Lille mand, som Peter Laugesens og Janus Kodals digt hedder, har, siden den kom med i Højskolesangbogen i 2006, udviklet sig til et af de nye hits blandt efterskole- og højskoleelever landet over. Teksten blev til i en kollektiv proces i forbindelse med et inspirationsseminar på Hindsgavl Slot i 2005. Det havde til hensigt at skabe nye tekster og melodier til 18. udgave af Højskolesangbogen. Her skrev de to digtere en tekst til saxofonisten Hans Ulriks komposition ”This is the way it goes” fra 1994.
Teksten gør sig bemærket fra første linje
Teksten gør sig allerede bemærket i første linjes underlige syntaks og utraditionelle linjebrud: ”Dåser rasler i morgengry vender han hjem / godt med vinden i håret og vaklende ben”, hvor betydningerne overlapper hinanden, så det er svært at finde ud af, hvilket ben man skal stå på. De raslende dåser spejles af melodiens åbning, der overrumpler os med sine raslende 8.- og 16.-dele, inden vi – hjulpet på vej af det lækre pop-omkvæd – genvinder balancen og får kontrol over versefødderne, alt imens vi lettere fortumlede og med melodien i håret forsøger at forstå, hvad det egentlig er, vi synger om.
Fortolkningsopgaven er op til dem, der synger
Sangen skiller sig ud fra den traditionelle højskolesang ved ikke at præsentere et klart og entydigt budskab, men i stedet lade fortolkningsopgaven være op til den og dem, der synger. Hvor mange fællessange og salmer fremstår som formfuldendte og gennemtænkte svar på livets store spørgsmål, er Dåser rasler i morgengry kendetegnet ved at stille en række spørgsmål formuleret i et mærkeligt drømmende sprog, hvor de sædvanlige regler og standarder for sproget er opløst i flimrende og ulogiske billeder.
Livet lader sig ikke forklare i et logisk sprog
”Der er ingenting her der ka siges sådan”, lyder som en programerklæring: Livet lader sig ikke forklare i et logisk og rationelt sprog, men må tilnærmes gennem drømmens, fantasiens og poesiens billedsprog, hvor der ikke gives udtømmende svar.