Byens lys
Baggrund
Liv

Byens lys er en af de få sange i Højskolesangbogen, der installerer sig i byens univers. PH leverer et kærligt og poetisk portræt af storbylivet i København, men han er samtidig ikke blind for metropolens barske sider: destruktiviteten, dekadencen og ensomheden. Paradoksalt nok er det ofte det, vi drages af, når vi længes mod byen.
Sangen installerer sig i byens univers
Sangen stammer fra revykomedien Op og ned med Jeppe. Den blev fremført af Lulu Ziegler, som stod på taget af et højt hus og så ud over det natlige København.
I Højskolesangbogen er der ikke mange sange, der installerer sig i byens univers. Gennemgående er byen blevet betragtet som en modverden til den frie natur, se fx Højskolesangbogens Nu lyser løv i lunde, vers tre. I 1928 kan Jens August Schade digte om ”storbyens ensomhed” (Man ser en virksom by), der ikke blot rummer anonymitet og isolation, men også muligheden for at mennesker mødes og ‘”sød musik opstår”. Men ingen dansk digter i det 20. århundrede har leveret et så forelsket portræt af storbylivet som netop PH i denne sang. Han leverer det lyriske kunststykke at sidestille oplevelsen af København med betagelsen af den natur, der traditionelt har påkaldt sig den poetiske følsomhed: ”Her lever vi i skorstensskoven / med milevidt fra bryn til bryn”.
PH opdagede poesien på stenbroen
PH’s store fortjeneste er opdagelsen af poesien på stenbroen. Kærlighedserklæringen til København er ikke blind for storbyens fortrædeligheder. Det er en nøgtern erkendelse af de barske sider af storbykulturen: storbyjunglen, lysreklamernes kolde lyn, destruktiviteten, dekadencen, det hårdkogte driftsliv, den golde stenørken. Ikke desto mindre indfinder konklusionen sig: Alligevel elsker vi byen.
Vi drages af det, der skræmmer os
Det dragende ved storbyen er paradoksalt nok også det der skræmmer os. Den ”vrimlende ensomhed”. Der er noget betagende ved storbyens utilnærmelighed. Den rummer elementer af det, som filosoffen Immanuel Kant har betegnet som ”det sublime”, dvs. det der gør os stumme og overvældede.