At lære er at ville
Baggrund
Sprog og ånd

Halfdan Rasmussens digtning i årene efter 2. verdenskrig var præget af en rystelse over det skete og håbet om en bedre verden. At lære er at ville er en påmindelse om, at drømme og idealer kan misbruges, men at man gennem dannelse og læring kan modvirke barbariet. Hensigten med at lære er at befri sin ensomhed og gøre sig til del af fællesskabet.
Arbejderbevægelsen skulle favne en kulturel dimension
I januar 1924 blev Arbejdernes Oplysningsforbund (AOF) stiftet, efter at det var blevet vedtaget på Socialdemokratiets kongres året før. Arbejderbevægelsen skulle have en kulturel dimension i stil med den, den grundtvigske højskolebevægelse havde skabt for bondestanden flere årtier tidligere. Det drejede sig om at organisere aftenskoler, foredrag, studiekredse, m.m. Et andet initiativ var at oprette højskoler for unge arbejdere; den første åbnede i Esbjerg 1910, den anden i Roskilde 1930.
Halfdan Rasmussen var aktiv i arbejderbevægelsen
Halfdan Rasmussen forlod drengeskolen i Prinsessegade på Christianshavn som 14-årig og havde derefter forskellige ufaglærte jobs. Men to gange i sidste halvdel af 1930erne var han elev på Arbejderhøjskolen i Roskilde, nogenlunde samtidig med at han anonymt fik trykt sit første digt i det syndikalistiske blad Arbejdet 15. august 1936 – en poetisk hyldest til de socialistiske kvinder, der kæmpede i den spanske borgerkrig.
Sangen er skrevet til AOFs 25-års jubilæum
Da AOF kunne fejre 25-års jubilæum, skrev den autodidakte Halfdan Rasmussen dette digt om at lære, formentlig med melodien til På Sjølunds fagre sletter i baghovedet; siden har flere komponister sat det i toner, også flere end de tre der er medtaget i Højskolesangbogen.