Altid frejdig, når du går
Baggrund
Aften

Christian Richardts Væbnersang blev oprindeligt skrevet til et eventyrspil. Sangen er dog blevet meget udbredt som aftensang, og opnåede også stor betydning for de danske frihedskæmpere under besættelsen. Weyses melodi blev oprindeligt skrevet til Ingemanns Dagen går med raske fjed, men passer utroligt godt til stemningen i denne tekst.
Richardt skrev et eventyrspil med inspiration fra Tornerose
Eventyret om Tornerose var inspirationen da Christian Richardt i 1867 skrev sit eventyrspil af samme navn. Sangen blev offentliggjort i Texter og Toner 1868 med titlen Væbnersang. (En væbner var i middelalderen ridderens adelige følgesvend). Sangen synges i eventyrspillet, da ridderen ikke kan komme igennem den frygtede tjørnehæk ved hjælp af sit sværd. Det lykkes først, da han i tro slår harpens strenge. Da han er på vej over vindebroen til slottet, lyder det:
Nu vil jeg stemme op den lille Vise
Min Fader lærte mig, da jeg blev Væbner.
Så synger ridderen Altid frejdig når du går, hvorefter han træder ind i borgen og ophæver den forbandelse som hviler over den.
Christian Richardt
Sangen har ofte været brugt som aftenssang
Sangen har været kendt og meget benyttet i spejder- og ungdomsarbejde, ofte som aftensang (jf. placeringen i Højskolesangbogen). Formentlig herfra er den kommet med i Salmebogen.