Syng en sang om frihed med alt fra Shubberne til Grundtvig

Publiceret 21-10-2020

Friheden fejres med et stort fællessang-fremstød fra Spil Dansk, ALSANG og Højskolerne. Projektet lanceres som ”Fællessang for frihed”.

Fællessang for frihed

Hvad har følgende til fælles: Shu-bi-dua, H.C. Andersen, Mø, Queen og N.F.S. Grundtvig? Svaret er, at alle har skrevet sange om frihed. Faktisk vrimler det med sange, der kredser om emnet. Nogle handler om at føle sig løftet af friheden eller at længes efter den. Andre om at kæmpe for frihed. Der er utrolig mange vinkler på det universelle tema.

Nu kan man selv synge frihedsfølelsen helt ud i fingerspidserne ved at deltage i en stribe fællessang-arrangementer landet over. De kredser om nogle af de bedste frihedssange, og det foregår i tiden omkring Spil Dansk Ugen (26. oktober - 1. november). 

Se alle Fællessang for frihed-arrangementer

Frihed er guld

De mange gratis sangmøder finder sted i anledning af udgivelsen af Højskolesangbogens 19. udgave, som udkommer den 12. november i år.

Bestil den nye højskolesangbog

Kræfterne bag "Fællessang for frihed"-projektet er Spil Dansk, ALSANG og Højskolerne. Projektleder ved Højskolernes Hus, komponist Rasmus Skov Borring, håber, at alle, der deltager, vil mærke en forstærket følelse af fællesskab og samhørighed.

Måske bliver man bevidst om, hvad frihed betyder for en selv. Gennem forskellige historiske perioder har vi oplevet, at fællessang stiller sig til rådighed, når den personlige frihed er under pres. Det kan både være i et samfundsmæssigt perspektiv eller på det personlige plan. At synge sammen kan skabe en større følelse af frihed,

siger Rasmus Skov Borring.

Vælt muren

Rasmus Skov Borring er selv en flittig formidler af fællessang og giver koncerter og holder sangforedrag landet rundt. Han fremhæver her en række frihedssange:

Frihed kan relatere til kærlighed og personlig glæde, men også til stærke historiske begivenheder. Året 2020 bragte nogle konkrete nye sange om frihed, f.eks. Frihedens lysdøgn og Hver dag en ny dag om Genforeningen. En sang som Jens Rosendals Du kom med alt det, der var dig handler om den ultimative kamp for personlig frihed. Derudover vil jeg fremhæve Stenen slår smut på det danske vand skrevet i kølvandet på Murens fald, som skabte en ny frihed i Europa,

siger Rasmus Skov Borring.

Minder gav gåsehud

Ricco Victor, direktør for Spil Dansk, har haft frihedssange tæt inde på livet i forbindelse med Spil Dansk-projektet ALSANG. Det er Danmarks største fællessangsinitiativ i nyere tid med en folkelig fejring af frihed, fremtid og demokrati.

I 2020 markerer vi 75-året for Danmarks befrielse. Jeg talte i den forbindelse med en 90-årig kvinde, som i 1940 som 11-årig deltog i et stort alsangstævne på Torvet i Esbjerg (læs interviewet). Det gjorde et stort indtryk, at høre, hvor meget dén oplevelse havde betydet for hende. Jeg kan også levende forestille mig, hvor utrolig stærk fællesskabsfølelsen har været ved en kæmpestor alsang-begivenhed, som foregik landet rundt 1. september 1940 (læs historien). Dengang under besættelsen sang ca. 720.000 deltagere med på samme tid! Da danskerne senere oplevede frihedsrusen den 4. maj 1945 blev følelsen foreviget i sangklassikeren En lærke letted, hvor luften fyldes af ”et væld af sang” (lyt til sangen på ALSANG Online). Når vi synger sammen, kan vi også lette kollektivt – og både se tingene fra fugle- og frø-perspektiv. Vi kan samtidig mærke effekten fra top til tå. Vi bruger kroppen til at synge med, og tankerne kan flyve frit. Det kan inspirere os til at se verden fra en helt anden synsvinkel, og de gamle sange giver os en historisk bevidsthed,

siger Ricco Victor fra Spil Dansk og ALSANG.

Kontakt

Ricco Victor, direktør for Spil Dansk: (+45) 2046 7913 / ricco@spildansk.dk
Rasmus Skov Borring, projektleder Højskolernes Hus: rsb@ffd.dk

Fællessang for frihed-arrangementer over hele landet

Se alle arrangementer i Spil Dansk-kalenderen

Fakta om Spil Dansk Ugen

Køb Højskolesangbogen

Syng med fra Højskolesangbogen der i alt indeholder 601 sange. 

Køb Højskolesangbogen

Se hvilke sange, der er med i Højskolesangbogen

 

Alle arrangementer følger retningslinjer fra SST

Alle "Fællessang for frihed" arrangementer følges gældende retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen for kulturelle aktiviteter. Hvis du har spørgsmål i forbindelse med et specifikt arrangement så kontakt den enkelte arrangør.

Se Sundhedstyrelsens gældende retningslinjer