Folkeviser hitter blandt unge

Publiceret 01-04-2018
Nyhed

De gode gamle folkeviser har fået en renæssance. Noget tyder på, at der er opstået en leg blandt unge og det har givet viserne nyt liv. Sangen om den böhmiske kongedatter Dagmar hitter.

Den sidste måned har danske folkesange, noget overraskende, arbejdet sig op i toppen af sange, som bruges mest i Højskolesangbogens app.

Det er sange som nr. 457 Dronning Dagmar ligger udi Ribe syg, nr. 461 Villemand og hans væne brud, nr. 463 Princessen sad i højeloft, nr. 464 Ramund var sig en bedre mand og nr. 465 Der stode tre skalke. 

Det er 1. april ...

Vi havde mistanke om, det var en fejl, fordi vi i opbygning af appen brugte mange af folkesangene til at teste visning af sange med mange vers. Men der kan vi ikke finde forklaringen.

Janne Bavnhøj, Digital redaktør for Højskolerne.

Mange vers - og mange gentagelser blir til en leg

Sange på histlistens top 5 er blandt sværvægterne i antal vers. Fx har nummer 461 Villemand hele 31 vers og Dronning Dagmar har 22 vers, så det var meget langt fra forventet, at de skulle hitte. Men systemet er set efter i sømmene, og det er ikke der, forklaringen skal findes. 

DRs fokus på Højskolesangbogen i Maratonsang den 17. marts gav ekstra fokus også på appen. Det er muligvis derfor, tendensen nu kan måles.

Sangbattle

Rygter vil vide, at der på mange højskoler er opstået en leg, hvor man står i en ring og synger. En person synger verset, mens hele ringen synger gentagelserne. Synger man forkert eller misser man gentagelsen, ryger man ud. 

Niels Glahn, Generalsekretær for Folkehøjskolernes Forening

Rygter forlyder også, at legen nogle steder er blevet til en drukleg, men det har Folkehøjskolernes Forening endnu ikke kunnet få bekræftet.

Mange af sangene har en næsten messende karakter, med gentagelse af en eller flere linier, som fx. sidste linie i Dronning Dagmar: Udi Ringsted hviler Dronning Dagmar. Villemand har to gentagelser: 2 linie Strengen er af guld og 4 linie Så liflig legte han for sin jomfru. Det gør dem velegnet til kædedans og nu altså også sangbattle med udskilningsløb.

Sidstnævnte er en såkaldt tryllevise, og dens fortælling er kun meningsfuld, hvis vi accepterer de overnaturlige elementer, der indgår i den – på samme måde, som når vi hører eller læser eventyr.

Dronning Dagmar hitter

Hvad er historien bag den nye topscorer: Dronning Dagmar?

Hun var Valdemar Sejrs dronning i årene 1205-1212. Efter sin tidlige død fik hun nærmest helgenstatus som et idealbillede af den fromme og gode kvinde – i kontrast til den portugisiske prinsesse Berengaria (Bengerd) som blev Valdemar Sejrs anden dronning

Hvad den unge Dagmar døde af, er der ingen historiske kilder om. Men i folkevisetraditionen er der ingen tvivl: Hun dør i barselseng. Det er egentlig et barselgilde Dagmar inviterer Danmarks fruer til, og de magiske formler hun beder Kirsten om, skal forstås som midler mod fødselssmerter.

Som det fromme menneske hun har været, må hendes ophold i skærsilden blive ganske kort; visens slutning betyder at da Dagmar vågner igen (str. 17), har hun allerede i de få minutter hun har været død (jf. str. 14), udstået straffen for sin synd: forfængelighed – hun har pyntet sig om søndagen (str. 21). Og nu kalder Himmerigs klokker på hende (str. 22).

(Hold godt øje med hvilken dato denne artikel er publiceret)