Udvalget

Udvalget for en ny Højskolesangbog

Højskolesangbogsudvalget er nedsat af bestyrelsen for FFD, Folkehøjskolernes Forening i Danmark . Der er 6 medlemmer, som afspejler kendskab til højskolesang, til litteratur og komposition mv. Læs mere om de 6 medlemmer.

6 medlemmer

Sangbogsudvalget består af 6 medlemmer, der er udvalgt med behørigt hensyn til kvalitetskrav til en kommende sangbog både med hensyn til tekst og melodi.

Hent billeder af højskolesangbogsudvalget

Højskolesangbogen udgives af Folkehøjskolernes Forening i Danmark (FFD). Det er bestyrelsen for foreningen, der udpeger medlemmer til Højskolesangbogsudvalget.

Der er rigtig mange mennesker, som kunne løfte opgaven med at skabe en ny sangbog. FFD’s bestyrelse har stræbt efter at sammensætte udvalget så bredt som muligt, så det afspejler kendskab til højskolesang, til litteratur og komposition mv.

Udvalget fik et kommisorium af FFD. Læs kommisoriet.

Balance mellem tradition og fornyelse

Der er fokus på, at skabe en balance mellem tradition og fornyelse. 1 medlem - Jørgen Carlsen- går igen fra sidste udvalg for at sikre kontinuitet.

Jørgen Carlsen er udpeget som formand, og de øvrige medlemmer er udpeget i samarbejde med ham.

Udvalgets medlemmer:

Jørgen Carlsen

Formand: Jørgen Carlsen er uddannet mag. art. i idéhistorie. Han var forstander på Testrup Højskole 1986-2017 og medlem af Etisk Råd 2011-2016. Han er universitetscensor.

Medredaktør af Højskolesangbogens 18. udgave.

Jørgen Carlsen er en meget flittig skribent og debattør, fx som klummeskribent i Kristeligt Dagblad. Han har som skribent medvirket i en lang række publikationer. Udgav i 2015 bogen ”Glædens fest – en julekalender for voksne” (forlaget Eksistensen).

Han er også en flittig foredragsholder inden for temaerne filosofi, pædagogik, samfundsspørgsmål, højskole, højskolesang og dansk åndsliv.

Født: 1949

Isak Hoffmeyer

Dy Plambeck

Dy Plambeck er kendt som en af sin generations mest originale og talentfulde forfattere. Hun er uddannet fra Forfatterskolen i 2004 og debuterede i 2005 med digtsamlingen "Buresø-fortællinger". Siden har hun skrevet en række romaner bl.a. "Gudfar" og "Mikael" og børnebogsserien "Os fra Blomsterkvarteret (1-12)". Dy Plambeck har modtaget flere priser for sit forfatterskab bl.a. Klaus Rifbjergs debutantpris, Statens Kunstfonds treårige arbejdsstipendium, Jytte Borberg-prisen og Jeanne & Henri Nathansens Mindelegat.

Dy Plambeck har undervist i skriveværksteder på bl.a. Ry Højskole, Vallekilde Højskole, Vestjyllands Højskole og Johan Borups Højskole. Hun har bidraget med sange til Det blå sanghæfte og Kirkesangbogen.

Født: 1980

Mathias Hammer

Mathias Hammer er pianist, musikformidler, radio- og TV-vært på DR.

Han er uddannet pianist med debut fra Det Jyske Musikkonservatoriums Solistklasse i 2011.

Siden 2010 har han været tilknyttet DR’s P2 som programvært og præsenterer bl.a. DRs Torsdagskoncerter. Han står bag en række podcast om dansk musik, bl.a. om Niels W. Gade, Carl Nielsen og guldalderens musik, som er blevet nomineret til Prix Europa og Prix italia.

Mathias har arbejdet sammen med størstedelen af landets professionelle ensembler og orkestrer som scenevært og konferencier. Han er flittig foredragsholder inden for musikalske og kulturhistoriske temaer.  Mathias Hammer arrangerer og spiller til den månedlige Sangaften på Rigshospitalet, hvor patienter, pårørende og personale mødes og synger fra Højskolesangbogen.

Født 1982.

Foto: Anette Roien

Anne Odgaard Eyermann

Anne Odgård Eyermann er uddannet på det Det Jyske Musikkonservatorium, med hovedfag i rytmisk sang. Hun er i dag kirkemusiker og korleder i Virklund Kirke og var tidligere musiklærer på Silkeborg Højskole.

Som sanger, tekstforfatter og komponist står hun bag en række sange og salmer. Hun har bl.a. bidraget med sange til Det blå sanghæfte, Efterskolesangbogen og FDFs sangbog 'March & Lejr'. Hun har bla. været sanger i Anne Odgård Eyermann trio/kvintet og Vocal Line.

Født 1977.

Søren Launbjerg

Søren Launbjerg, sanger, skuespiller, komponist og tekstforfatter. Han er uddannet lærer med musik og biologi som linjefag. Han har undervist i musik og teater på daghøjskoler, højskoler, teaterskoler og musicalakademiet.

Han har skrevet og deltaget i adskillige musicals fx havde han hovedrollerne i "Atlantis" på Østre Gasværk i 1994 og i "Miss Saigon" i 1996. I 1998 spillede han i "The Black Rider" på Betty Nansen Teatret. Han har lagt stemme til flere Disney-tegnefilm – fx som Aladdin. Siden januar 2009 har han været forstander på Den Internationale Højskole i Helsingør.

Født: 1960

Mette Sanggaard Schultz

Mette Sanggaard Schultz er uddannet cand.mag i Filosofi samt Æstetik & Kultur fra Aarhus Universitet og Université de Rennes.

Fra 2014-14 var hun lærer på Ågård Efterskole - skolen hvor alle timer starter med en sang fra Højskolesangbogen. Fra 2011-14 var hun først Styrelsesmedlem, så næstformand i Efterskoleforeningen. Fra 2014 blev hun forstander for Midtfyns Efterskole og Sdr. Nærå Friskole & Børnehus og skiftede i 2017 til Ollerup Efterskole - Sang & Musik, hvor hun er forstander i dag. Hun har også oversat franske filosofibørnebøger til dansk.

Født: 1974

Michael Bojesen var medlem af udvalget indtil Juni 2018, men udtrådte fordi han blev udnævnt til formand for Statens Kunstfond. Mathias Hammer trådte ind i stedet.

Niels Glahn, generalsekretær, FFD er sekretær for udvalget.

Hent billeder af udvalget

Tidligere udvalg

Vi har samlet listen over alle udvalg siden første udgivelse i 1894.

Se listen over udvalgsmedlemmer gennem tiden

Ole Brunsbjerg var formand for udvalget for 18. udgave og beskrev i Kristelig Dagblad nogle af overvejelserne med 18. udgave.