Om processen

19. udgave af Højskolesangbogen er på vej. Alle har kunnet bidrage med forslag, og der er blevet afholdt seminarer med udvalgte kunstnere. Højskolesangbogsudvalget har nu besluttet, hvilke sange der skal med i den nye udgave, som udkommer 12. november.

Processen i 2020

1. januar lå listen på 19. udgaves sange klar. Sangbogsudvalget har valgt 601 sange, der skal udgøre den nye Højskolesangbog. Som bekendt blev ni af dem breaket på DR2 i TV-programmet ”Live fra Højskolesangbogen” i starten af januar.

Læs artiklen: Her er de 9 nye sange

2020 indhentes rettigheder

De kommende måneder skal der indhentes tilladelse til tryk fra alle rettighedshavere bag sangene – både til dem der i forvejen er repræsenteret, og til alle de nye. Er det mere end 70 år siden en komponist eller forfatter er død, er værket frit, og der skal derfor ikke spørges om lov til tryk.

Hvem får besked om sange der er med?

Er du komponist eller forfatter til en eller flere af de nyudvalgte sange, vil du inden 1. marts modtage en forespørgsel på tilladelse til tryk og udgivelse. Det betyder derfor også, at hvis ikke du har hørt noget forinden, vil du ikke blive repræsenteret i den nye udgave.

Udkommer 12.november

Det endelige indhold af Højskolesangbogens 19. udgave afsløres, når bogen udkommer d. 12. november 2020.

Processen før 2020 - flere år med indsamling og analyse

Højskolesangbogsudvalget

Hver version har et højskolesangbogsudvalg. Tidligere højskoleforstander Jørgen Carlsen er formand for 19. udgaves udvalg. Udvalget har sammen med udgiveren af Højskolesangbogen, Folkehøjskolernes Forening, ledt processen.

Udvalget kiggede både grundigt på de 572 sange som er i 18. udgave og lyttede til input fra mange forskellige kanter. De hentede inspiration til nye sange fra forslagene i Sangindsamleren, i alle væsentlige sang- og salmebøger, offentlige arrangementer og en bred kreds af samfunds- og kulturlivet.

Hvis Højskolesangbogen fortsat skal være den sangbog, der sikrer kulturarv og tradition og samtidig fornyes, så skal Højskolesangbogsudvalget bruge tid til at gennemgå forslag og arbejde grundigt med nye og gamle sange. I denne udgave er det en prioritet, at alle skal kunne foreslå sange over en længere periode.

En meget stor del af arbejdet går ud på at hente rettigheder til tekster og melodier.

Se tidsplanen for 19. udgave

Forslå en sang

Højskolerne byggede en sangindsamler, hvor alle kunne foreslå hver 5 sange

Seminar som Hindsgavl

I sidste udgave inviterede udvalget en række danske sangskrivere og komponister til et idé- og inspirationsseminar på Hindsgavl Slot ved Middelfart. Fem sange fra Hindsgavlseminaret kom med i 18. udgave:

• nr. 150 Dåser rasler i morgengry vender han hjem
  • nr. 172 Billeder af brand og mord
  • nr. 173 I'm a photographer
  • nr. 312 Nu blomstrer marken skær med græs (ny melodi)
  • nr. 560 Nu sænker Gud sit ansigt over jorden (ny melodi)

Også i til 19. udgave var der seminarer, hvor udvalgte sangskrivere og komponister bliver indbudt til at bidrage.

Læs artiklen om Sangskriverseminar med 30 komponister og teksforfattere

En bog, mange holder af

Mange mennesker har et nært og inderligt forhold til sangene i Højskolesangbogen. Den er en helt speciel udgivelse. Det er ikke bare en digtsamling, man kan have stående i reolen. Det er det selvfølgelig også. Men det er meget mere end det.

Det er en brugsbog, som bruges i en lang række sociale sammenhænge – ikke bare på højskolerne, men også ved foredragsarrangementer i forsamlingshuse og sognegårde, ved møder i diverse foreninger, ved familiefester eller ved sammenkomster, hvor man bare har lyst til at synge sammen. Det er en bog, der bringer mennesker sammen.

Det vidner også oplægstallene om. 17. udgave af højskolesangbogen udkom i over 600.000 eksemplarer. Den nuværende 18. udgave er foreløbigt solgt i næsten 400.000 eksemplarer.

Læs om Højskolesangbogens historie

Hvorfor skal vi have en ny sangbog?

Højskolesangbogen bliver forbundet med kulturarv og tradition. Men den er også et dokument, der hele tiden skal være relevant at synge for alle generationer. Derfor er det også nødvendigt, at Højskolesangbogen med jævne mellemrum udkommer i nye, reviderede udgaver for at følge med tiden og afspejle det samfund den aktuelt skriver sig ind i.

Ofte bruges sangene til at sætte lys på det fælles liv, vores fælles historie, perspektivere og udfordre os. Det betyder også, at sangbogen for at beholde sin relevans må have et bredt repertoire, som også har nyere sange med.

Hvorfor nu?

I nyere tid er Højskolesangbogen opdateret hvert 10-17 år. Det tager 3-4 år at lave en ny udgave, og da den 18. udgave udkom i 2006, vil der være gået 14 år i 2020, hvor den nye udgave vil udkomme. Så vi holder kadencen fra nyere tid.

Se årtallene for alle udgivelser

Ser man tilbage på Højskolesangbogens første tid, er der meget kort tid, der er mellem de første udgaver. 1. udgaven kom som sagt i 1894, 2. udgaven kom i 1896, 3. udgaven i 1899 og 4. udgaven i 1902. Men jo mere vi bevæger os op mod nutiden, jo langsommere er udgivelsesfrekvensen. 14, udgave kom i 1951, 15. udgave i 1964, 16. udgave i 1974, 17. udgave i 1989, og den seneste 18. udgave i 2006. Indtil 1951 udkom der hele 14 udgaver. Siden da er der kun udkommet 4.

Altid til debat

Højskolesangbogen har altid være genstand for debat, især når der kommer en ny udgave.

Ole Brunsbjerg var formand for udvalget for 18. udgave og beskrev i Kristelig Dagblad nogle af overvejelser.

Læs om overvejelserne med 18. udgave.

Læs også om Højrøstede diskussioner og ægte sangglæde i 18. udgave